logo-unitiva-black

Movers Platform #3

Ελλάδα – Κορέα – Ιαπωνία

Ανοιχτό κάλεσμα – Ακρόαση

Για το Φεστιβάλ SPRING FORWARD
28/04 – 01/05/22, Ελευσίνα

Παρότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χορού σε όλο τον κόσμο, κάποιοι χορευτές ή movers με μοναδικό κινητικό ύφος, νιώθουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε αυτά, αλλά ούτε και στην κατηγορία του «σύγχρονου χορού». Χορευτές με πολυπολιτισμικές επιρροές στο κινητικό τους λεξιλόγιο ή επηρεασμένοι από τοπικές καταβολές που καθρεφτίζουν την ποικιλομορφία και τον πλούτο των σύγχρονων κοινωνιών, μπορεί να μην επικοινωνούν τη διαφορετικότητά τους αρκετά, επειδή νιώθουν πως δεν ανήκουν σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες χορού.

Σε αυτό το project, η επιθυμία μας είναι να βρούμε αυτές τις φωνές προσεγγίζοντας χορευτές από την Ελλάδα, την Κορέα και την Ιαπωνία, που έχουν ιδιαίτερο και ξεχωριστό κινητικό λεξιλόγιο προτείνοντας νέες σωματικές προσεγγίσεις αλλά και χορογραφίες μιας νέας γενιάς.

No leader but relation / Κανένας ηγέτης αλλά σχέση

Στη διαδικασία υλοποίησης του project κάθε χορευτής λειτουργεί ως ένα ενεργό και αυτόνομο άτομο. Καθένας έχει έναν προσωπικό στόχο και σκοπό, την ανάπτυξη των δικών του κινήσεων και όχι μόνο αυτών που δίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του χορογράφου. Οι χορευτές δημιουργούν τις δικές τους κινήσεις με βάση το έργο και τη δική τους αισθητική.

The process of this project  / Διαδικασία υλοποίησης του έργου

Οι επιλεγμένοι χορευτές θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σόλο 5 λεπτών με βάση το θέμα που θα τους δοθεί. Κάθε χορευτής/τρια θα το αναπτύξει στο δικό του χρόνο, θα μοιράζεται την οδηγία που θα βρίσκεται σε εξέλιξη στέλνοντας βίντεο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται μια διαδικτυακή συνάντηση με τον χορογράφο κάθε 2 εβδομάδες.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές έτσι ώστε να αναπτυχθεί το 5 λεπτό σόλο.

Τον Απρίλιο του 2022, οι 7 χορευτές από την Ελλάδα, την Κορέα και την Ιαπωνία θα βρεθούν ζωντανά για πρώτη φορά όλοι μαζί με το χορογράφο Hiroaki Umeda ο οποίος θα συμπληρώσει το έργο με ομαδικές σκηνές και ντουέτι.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Spring Forward που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Aerowaves και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρεία Dan.c.ce Unitiva και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας στην Ελευσίνα.

Το project συγχρηματοδοτείται από το EU Japan Fest.

Requirements / Κριτήρια επιλογής

Χορευτές/τριες:
Με πρωτοτυπία στο κινητικό τους λεξιλόγιο
Με δημιουργική σκέψη και ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις ή τρόπους εργασίας
Με εμπειρία ως επαγγελματίες χορευτές ή χορογράφοι (η εμπειρία δημιουργίας μιας χορογραφικής δουλειάς στο παρελθόν προτιμάται)
Με βασική ικανότητα επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα σε διεθνές πλαίσιο
Έως 35 ετών
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
30 Ιανουαρίου 2022
Ακρόαση/Audition

14 Φεβρουαρίου 2022
Συνάντηση- Πρόβα με τους επιλεγμένους χορευτές απο την Ελλάδα

Φεβρουάριος – Απρίλιος 2022
Οι χορευτές μοιράζονται την την ερευνητική διαδικασία κάθε 2 εβδομάδες με τον χορογράφο

TBC
Πρόβες με όλους τους χορευτές

28/04-01/05/2022 SPRING FORWARD FESTIVAL
Παραστάσεις στην Ελευσίνα- Spring Forward Festival

Aerowaves/ SPRING FORWARD/ DAN.C.CE UNITIVA/ EU-Japan/ ARTWAVE/ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

 

Hiroaki Umeda

Χορογράφος, Επιμελητής του Movers Platform

Ο Hiroaki Umeda είναι χορογράφος και multidisciplinary καλλιτέχνης, αναγνωρισμένος ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ιαπωνικής πρωτοποριακής avant-garde art σκηνής. Τα έργα του έχουν περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζονται ως μια ολιστική  καλλιτεχνική προσέγγιση με υψηλή αισθητική. Η ισχυρή χρήση ψηφιακή εικόνας στα έργα του ενεργοποιεί όχι μόνο τα οπτικά αισθητήρια αλλά και την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα η έντονη σωματικότητα χαρακτηρίζει τις χορογραφίες του.

Ο Umeda έχει αναγνωριστεί όχι μόνο ως χορογράφος ή χορευτής, αλλά και ως συνθέτης, σχεδιαστής φωτισμού, σκηνογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης. Το ύφος του χαρακτηρίζεται από την  ανάμιξη ψηφιακών εικόνων, ελάχιστου ηχητικού τοπίου και ταυτόχρονα  εξαιρετικά ισχυρής σωματικότητας. Τα σόλι έργα του όπως το Holistic Strata (2011), το split flow (2013) και το Intensional Particle (2015) έχουν παρουσιαστεί ήδη με μεγάλη επιτυχία σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ και θέατρα Παγκοσμίως.

Το 2009, ο Umeda ξεκίνησε το δεκαετές χορογραφικό του έργο «Superkinesis» σε συνεργασία με χορευτές από διαφορετικό κινητικό υπόβαθρο. Διερευνά κινητικές γλώσσες συντονίζοντας τις λεπτές φωνές που αναπτύσσονται  γύρω από το ηχητικό περιβάλλοντος και θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές μόνο από έναν οξύ αισθητήρα που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον  χορευτή.

Το έργο Interfacial Scale δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση του Götenborgs Operans Danskompani και παρουσιάστηκε το 2013 στη Σουηδία.

Το χορογραφικό του έργο Peripheral Stream (2014) έκανε πρεμιέρα στο Théâtre Châtelet το 2014, με την υποστήριξη του  L.A Dance Project με επικεφαλή τον Benjamin Millepied.

Προκειμένου να διευρύνει το ενδιαφέρον του και να φέρει σε επαφή μια καινούργια αισθητική εμπειρία στο κοινό, ο Umeda εργάζεται από το 2010 πάνω σε μια σειρά εγκαταστάσεων η οποία επικεντρώνονται κυρίως στην οπτική ψευδαίσθηση και τη έντονη σωματικότητα. Τα έργα του συνδυάζουν την οπτική και τη σωματική αίσθηση με τέτοια επιτυχία που του δόθηκε το βραβείο  Prix Ars Electronica, Honorary Mention, το 2010.

Το 2014, ξεκίνησε το «Somatic Field Project», με στόχο την καλλιέργεια νέων χορευτών, καθώς και τη δική του μέθοδο κίνησης «Kinetic Force Method».

Περισσότερες πληροφορίες: http://hiroakiumeda.com